Stichting Ooggetuigen van de Geschiedenis

De stichting Ooggetuigen van de Geschiedenis is in 2024 opgericht en heeft als doel het vastleggen van de (persoonlijke) verhalen van ooggetuigen van ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis. Zij doet dat door deze systematisch en op wetenschappelijke wijze vast te leggen.

De stichting probeert haar doel onder meer te verwezenlijken door het verzamelen, bewaren en delen van immaterieel erfgoed, mondelinge geschiedenis-interviews en diverse vormen van storytelling. Dat kunnen wetenschappelijke, journalistieke, maar ook artistieke uitingen zijn.

Wij werken conform de Fair Practice Code van ondernemen in de culturele en creatieve sector, waarbij in alle activiteiten solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie centraal staan. De stichting werkt zonder winstoogmerk.

Projecten

Ooggetuigen van de Gaswinning is ons eerste project. Het is een initiatief van negen organisaties in Groningen naar een idee van Diepduik Media. Sinds april 2024 worden inwoners en betrokken bij de gaswinning in Groningen geinterviewd over hun leven en hoe  aardgas door de jaren hun leven heeft beïnvloed. Het streven is om ten minste honderd mensen te interviewen. De interviews worden overgedragen aan de Groninger Archieven, die de collectie zal beheren. Meer informatie vind je hier.

Bestuur

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door:

Xandra Groenewold (voorzitter) Xandra is zelfstandig ondernemer en heeft een achtergrond in de media en communicatie.

Nina Hiddema (secretaris) Nina is een ervaren bestuurder en toezichthouder in de culturele sector.

Harry Garretsen (penningmeester) Harry is hoogleraar International Economics & Business aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Contact

Stichting Ooggetuigen van de Geschiedenis is gevestigd in Groningen.

KvK-nr. 94866694
info@ooggetuigengaswinning.nl